IEDER MENS IS GELIJK

Zoek

Naast malafide regimes ook Belgische politici en ondernemers in de rij voor Israëlische (spionage) technologie

Facebook
Twitter
Email
Print

Foto: © Palestina Solidariteit – Geautomatiseerde Checkpoint Hebron

De Afgelopen weken verschijnen er in de media onrustwekkende berichten over Israëlische spionagesoftware die wereldwijd journalisten en activisten viseert. Het Israëlische bedrijf NSO Group verkoopt deze software waarmee GSM’s kunnen gehackt worden, zo kan bijvoorbeeld de camera en microfoon vanop afstand ingeschakeld worden.

Volgens het bedrijf dient de software om terreur en criminaliteit te lijf te gaan, dat malafide regimes ook in de klantenportefeuille zitten ontkend NSO Group. De werkelijkheid is echter anders, tal van journalisten en activisten wereldwijd getuigen hoe ze geïdentificeerd werden door overheden met de software van NSO Group. The Washington Post publiceerd recent dat ook de verdwenen en gevluchte prinsessen Latifa en Haya van Dubai mogelijk gehackt zijn  met Israëlische spionagesoftware.

NSO Group en Israëlische overheid

Het bedrijf NSO Group en de israëlische overheid zijn nauw met elkaar verweven, zo zijn enkele oprichters van het bedrijf ex-leden van  UNIT 8200 en de Israëlische intelligentie dienst van het IDF (Israeli Defence Force). UNIT 8200 is een dienst gespecialiseerd in het verzamelen en ontcijferen van signalen. Ex soldaten van deze dienst zijn gegeerde werknemers bij IT bedrijven wereldwijd, zo zijn ze erg bedrijvig in de Amerikaanse Silicon Valley. 

Dat Israël graag uitpakt met haar groeiende en bloeiende technologiesector is niet nieuw.

Politici en bedrijven wereldwijd lopen de deur plat op tal van economische missies om kennis te maken met deze bedrijven, en prestigieuze contracten af te sluiten. 

Zo bewaken bijvoorbeeld Israëlische hoogtechnologische drones momenteel de Europese buitengrenzen. De technologie werd cynisch aangeprezen als ‘getest op Palestijnen’ op wapenbeurzen wereldwijd, hier meer info.

De betrokkenheid bij de illegale bezetting en apartheid TOV de Palestijnen daar kijkt men van weg. Op de website van de Israëlische onderzoeksorganisatie Who Profits  worden 34 bedrijven actief in de technologiesector direct gelinkt aan commerciële activiteiten in de bezette Palestijnse gebieden.

Sinds de terreuraanslagen in Europa beleeft het Israëlisch bedrijfsleven gouden tijden met de export van veiligheidsexpertise en -technologie. Zo bezocht Jan Jambon (N-VA) in 2016 een veiligheidsbeurs in Tel Aviv om  Israëlische technologie aan te kopen, om verdacht gedrag te herkennen op luchthavens. Ook N-VA voorzitter Bart De Wever heeft al dikwijls Israël als voorbeeld genoemd voor de wereld, in De Wereld Morgen verscheen er onlangs nog dit artikel over.

Maar ook politici uit andere partijen staan in de rij om Israëls technologie te bewonderen, Sofie Bracke (Open Vld) Schepen in Gent zou in 2020 op een ‘inspiratiereis’ met VOKA naar Israël vertrekken, ze wil van Gent de technologie hoofdstad van Europa maken. Dit zorgde voor heel wat commotie in de Gentse Politiek, hier meer info.

Door de corona pandemie is de VOKA reis met Schepen Bracke voorlopig uitgesteld, maar de honger naar samenwerking met Israël is groot en VOKA-Limburg plant eind dit jaar in  samenwerking met het FIT (Flanders Investment and Trade) al een volgende zakenreis ‘Start2Export2’ naar Israël, geen vuiltje aan de lucht… Meer info over deze zakenreis hier.

Maar wat importeert Europa werkelijk vanuit Israël? 

De Nederlandse televisiezender VPRO maakte met Tegenlicht de reportage ‘Staat van paraatheid volgens Israël’. De reportage kan u hier herbekijken.

Het is onbegrijpelijk dat Europese en Belgische politici de oneindige stroom van mensenrechtenschendingen van Israël in woorden veroordelen, en daarnaast de technologie betrokken in diens praktijken omarmt. Meer nog, Europa en België subsidiëren en faciliteren bedrijven om samen te werken met Israëlische bedrijven wat maakt dat ze rechtstreeks betrokken zijn in Israëls kolonialisme en apartheid tegenover de Palestijnen.

Economische en politieke actoren blijken niet in te zien dat ze Israëls koloniaal project zelf in stand houden. Keer op keer oppert men het excuus enkel met Israëlische bedrijven in zee te gaan die niet actief zijn in de bezetting van de Westelijke Jordaanoever en de blokkade van de Gazastrook. Maar Israël en de bezetting van Palestina is één geheel, dat staat niet los van elkaar. Werknemers van Israëlische tech bedrijven dienen in het bezettingsleger, stemmen voor Israëls politiek van bezetting, zijn deel van het ‘systeem’.  

Wil men werken naar een rechtvaardige oplossing voor de Israëlisch/Palestijnse kwestie zal men de economische link met Israël dringend moeten herzien. Ondertussen luistert Israël mee…

Bronnen:

https://www.washingtonpost.com/world/2021/07/21/dubai-princesses-spyware/ 

https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2021/07/18/pegasus/

https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2021/07/22/pegasus-latifa/

www.whoprofits.org

Ontdek meer

Geef je op voor onze nieuwsupdates
en mis niets meer !

Doe een gift

U kan een gift doen door geld te storten op

IBAN: BE64 5230 8014 8852

BIC: TRIOBEBB

Op naam van: Palestina Solidariteit vzw, Adres: Ectorsstraat 19, 3400 Landen

Met vermelding van : binnenlandse werking en/of project Palestina + naam project

Bedrag

Voor een gift van €40 geniet je een fiscaal voordeel van maar liefst €18. Het kost je dus uiteindelijk slechts €22! 

Stuur dan wel een email met de gegevens van de donor (naam, adres en geboortedatum) naar info@palestinasolidariteit.be