IEDER MENS IS GELIJK

Garden Gourmet, plantAardig, mensOnvriendelijk

Facebook
Twitter
Email
Print

© Foto Palestina Solidariteit

Om de strijd voor klimaat en leefmilieu aan te gaan moet de consumptie van dierlijke voeding drastisch dalen. Landbouw, veeteelt en monoculturen zijn verantwoordelijk voor een groot aandeel in klimaatwijziging en vernieling van het leefmilieu. Het is daarom een positieve trend dat steeds meer mensen kiezen om hun consumptie van dierlijke producten drastisch te verminderen.

Het aanbod van plantaardige voeding breidt gestaag uit, zowel in kwaliteit als in kwantiteit, het wordt ook erg toegankelijk voor het grote publiek.

Het bekendste product van plantaardige producten bij ons is Garden Gourmet, een product met historisch Israëlische wortels. Israël, een staat die al sinds haar ontstaan de mensenrechten naast zich neerlegt. Een staat die het Palestijnse volk koloniseert, bezet en apartheid oplegt. Een land dat economische structuren heeft opgezet rond haar militaire bezetting. Europa is de grootste handelspartner van Israël en heel wat bedrijven, ook Belgische, maken deel uit van de ‘bezettingseconomie’.

Bedrijven zetten dikwijls ingewikkelde structuren van samenwerking op, dikwijls om fiscaal gunstige redenen, soms ook om het juridisch erg moeilijk te maken om wanpraktijken aan te kaarten.
Garden Gourmet (Onderdeel van de Israëlische Osem/Tivall groep) is hier geen uitzondering op , recent ging ze op in de Zwitserse Nestlé groep, een bedrijf dat ook niet bepaald bekend staat om haar goede reputatie op vlak van milieu, klimaat en mensenrechten.

We schetsen kort de recente geschiedenis van en relatie tussen Nestlé en Garden Gourmet:

Nestlé begon met investeringen in Israël in 1995 door een samenwerking aan te gaan met het Israëlische bedrijf Osem (voedselproductie). Twee jaar later had Nestlé $140 miljoen van het kapitaal in haar bezit en controleerde het met 50,1% van de aandelen het bedrijf. Een overeenkomst in januari 2002 tussen Zwitserland en Israël voorziet in een belastingvrijstelling voor Zwitserse bedrijven die in Israël produceren en in Europa verkopen. Dit zette Nestlé ertoe aan om haar investeringen verder op te voeren met nog eens $80 miljoen.

Nestlé ’s kantoor en voornaamste fabriek bevinden zich in Sderot, een nederzetting die in 1951 werd opgericht op één kilometer van de Gazastrook. Sderot is gebouwd op het land van het Palestijnse stadje Al-Najd, dat in 1948 etnisch werd gezuiverd. De voormalige Palestijnse inwoners en hun nakomelingen leven vandaag als vluchteling in de Gazastrook, een overbevolkte openluchtgevangenis.

In 2002 ontving Nestlé een toelage van $ 5,6 miljoen van de Israëlische overheid om verder te investeren in plekken waaruit de Palestijnen zijn verdreven en waar nu nieuwe joodse immigranten werden en worden gevestigd. 531 Palestijnse dorpen en 11 steden/stadswijken werden zo verjoodsd. Zo werden bijvoorbeeld een nieuwe fabriek in Kiryat Gat (voorheen het Palestijnse dorp Irak al Mansiya) en een logistiek centrum in Nachsolim (voorheen al Tantura) gevestigd. In het totaal gaat het om 11 locaties met zo’n 4000 werknemers.

Toen Nestlé, en meer bepaald Garden Gourmet, met de boycot van haar producten geconfronteerd werd, dachten zij het probleem op te lossen door gauw een fabriek op te richten in de Gazastrook, in de industriezone Karni, die de facto onder Israëlische controle valt. In feite gaat het dus om outplacement. Officieel is het een “Palestijns” bedrijf, maar het blijft onder Israëlische controle, met het voordeel dat er gebruik gemaakt kan worden van onderbetaalde Palestijnse arbeidskrachten. Deze fabriek is ondertussen niet meer actief.

Nestlé heeft er geen probleem mee om economische activiteiten op gestolen Palestijns land te ontplooien. Het biedt banen en mogelijkheden voor de economische uitbouw van Israël ten koste van de Palestijnen. Geen wonder dat Nestlé in 1998 de Eremedaille van 50 jaar Israël ontving van toenmalig Eerste Minister Benjamin Netanyahu, de “hoogste onderscheiding die door de Staat Israël wordt toegekend aan die individuen en organisaties, die door hun investeringen en handelsbetrekkingen de Israëlische economie hebben doen versterken.”

De banden werden ondertussen verder aangehaald met 100% aandeelhouderschap heden ten dage als gevolg.

Een op consumenten gericht bedrijf als Nestlé zou rekening moeten houden met wat consumenten belangrijk vinden. Nestlé’s bestuur en haar medewerkers zouden moeten weten dat het steunen van staten die mensenrechten naast zich neerleggen niet goed te praten is. Het opzetten van nauwe economische banden met een apartheidsstaat leidt tot normalisatie en geeft het grote publiek een verkeerd beeld van de Israëlisch/Palestijnse kwestie.

Nestlé zou haar nauwe band met Israël beter stopzetten tot Israël de mensenrechten en het internationaal recht respecteert. Alle partners zouden als signaal de samenwerking met Nestlé moeten stopzetten tot Nestlé dit effectief doet.

Garden Gourmet slaagt er erg goed in haar merk bij het grote publiek aan te prijzen en wint aan populariteit. Dat positieve image krikt ze verder op door partnerschappen met en sponsoring van populaire campagnes. Zo is Garden Gourmet één van de partners van de campagnes van EVA vzw, onder andere bekend van Donderdag veggiedag.

Het is een jammere tendens dat sociaal – culturele organisaties deze omstreden producten mee in de markt helpen zetten. Er is nood aan lokale productie en ethische handel als we een duurzame toekomst willen.

Europa en België moeten hun handelsrelatie met Israël herzien en sancties opleggen tot Israël de resoluties van de VN naleeft en de mensenrechten respecteert.

Tot slot kan je als burger kiezen wat je koopt en producten van, bijvoorbeeld, Garden Gourmet in het rek laten liggen. Kies voor een lokaal plantaardig alternatief of duik in een kookboek en maak het zelf. Als individu hebben we het wapen van ethische consumptie in handen, laten we het dan ook gebruiken!

Extra info/bronnen:

https://www.dewereldmorgen.be/artikel/2017/03/03/dagen-zonder-vlees-maar-met-omstreden-israelische-sponsor/

https://www.nestle.be/nl/brands/gardengourmet

https://en.wikipedia.org/wiki/Osem_(company)

https://policy.trade.ec.europa.eu/eu-trade-relationships-country-and-region/countries-and-regions/israel_en

https://www.madeinillegality.org/-nl-documenten-campagne-

https://palestinasolidariteit.be/2022/01/27/made-in-israel-producten-van-apartheid-blijven-belgische-en-europese-markt-overspoelen/

Ontdek meer

Geef je op voor onze nieuwsupdates
en mis niets meer !

Doe een gift

U kan een gift doen door geld te storten op

IBAN: BE64 5230 8014 8852

BIC: TRIOBEBB

Op naam van: Palestina Solidariteit vzw, Adres: Ectorsstraat 19, 3400 Landen

Met vermelding van : binnenlandse werking en/of project Palestina + naam project

Bedrag

Voor een gift van €40 geniet je een fiscaal voordeel van maar liefst €18. Het kost je dus uiteindelijk slechts €22! 

Stuur dan wel een email met de gegevens van de donor (naam, adres en geboortedatum) naar info@palestinasolidariteit.be