IEDER MENS IS GELIJK

Zoeken

Palestina Solidariteit steunt het Europees Burgerinitiatief voor een verbod op handel met illegale nederzettingen

Facebook
Twitter
Email
Print

Het initiatief wil op Ć©Ć©n jaar tijd, Ć©Ć©n miljoen handtekeningen inzamelen om de Europese Commissie tot een besluit te dwingen.

Ā© Foto rechts: Palestina Solidariteit, illegale IsraĆ«lische kolonie, West – Bank nabij Wadi Fukin

Het vestigen van nederzettingen in bezet gebied is een oorlogsmisdaad. En toch liggen er nog altijd producten uit IsraĆ«lische nederzettingen in onze supermarkten. Meer info hierover in ons artikel over etikettering.Ā 

Het burgerinitiatief ‘Made in Illegality’ roept de Europese unie op om een einde te maken aan de handel met nederzettingen in bezette gebieden. Het initiatief wil op Ć©Ć©n jaar tijd, Ć©Ć©n miljoen handtekeningen inzamelen om de Europese Commissie tot een besluit te dwingen.

#MadeinIllegality #Stopsettlements

De Israƫlische Nederzettingen zijn illegaal

Sinds de Oslo-Akkoorden van 1993 is de Israƫlische bevolking die zich in bezet gebied heeft gevestigd bijna verdrievoudigd, van 262 500 tot 678 800 kolonisten.

Op 17 januari 2022 waren vertegenwoordigers van de Europese Unie en de lidstaten getuige van de uitzetting en de vernieling van de woning van de Palestijnse familie Salhiye ten gunste van Israƫlische kolonisten, in de wijk Sheikh Jarrah in Oost-Jeruzalem.

Als reactie daarop herhaalde de EU voor de zoveelste keer haar standpunt: ā€œDe uitzettingen en vernielingen zijn illegaal onder het internationaal recht en vormen een ernstige bedreiging voor de vooruitzichten op vrede. Bovendien wakkeren ze de spanningen op het terrein verder aanā€.

Aan Belgische kant was hetzelfde refrein te horen. Zo herhaalde minister van Buitenlandse Zaken Sophie WilmĆØs op 1 februari in de Kamer van Volksvertegenwoordigers: ā€œNet als de Europese Unie is BelgiĆ« van mening dat de uitbreiding van de nederzettingen, de vernielingen en de uitzettingen illegaal zijn in het licht van het internationaal recht. Zij vergroten de spanningen, bedreigen de tweestaten-oplossing en verkleinen de kansen op een duurzame vrede.ā€

Die voortdurende veroordelingen weerhouden Israƫl er echter niet van om zijn kolonisatiebeleid voort te zetten. Het moet beschouwd worden als illegale annexatie van Palestijns grondgebied. Sinds de Oslo-Akkoorden van 1993 is de Israƫlische bevolking die zich in bezet gebied heeft gevestigd bijna verdrievoudigd, van 262 500 tot 678 800 kolonisten (cijfers van de EU voor eind 2020), verdeeld over Oost-Jeruzalem en zone C op de Westelijke Jordaanoever.

Economie bestendigt de kolonisatie

In de loop der jaren heeft zich in de Israƫlische nederzettingen een aanzienlijke economische activiteit ontwikkeld, bestaande uit industrie, landbouwproductie en ontginning van de natuurlijke rijkdommen aanwezig op Palestijns grondgebied. Dat economische leven helpt de kolonisatie in stand houden en draagt bij aan de uitbreiding ervan.

Verschillende aantrekkelijke regelingen zetten Israƫlische industriƫle en agro-industriƫle bedrijven ertoe aan om zich in de nederzettingen te vestigen. De Israƫlische staat is gul met subsidies: belastingvoordelen, kortingen op de huur van gronden, middelen voor onderzoek en ontwikkeling, enz. En niet te vergeten de aanzienlijke middelen die de regering investeert in de aanleg van infrastructuur voor de kolonisten, zoals wegen die enkel voor hen zijn voorbehouden en die een snelle toegang tot de Israƫlische en buitenlandse markten mogelijk maken.

Handel met de EU versterkt de kolonisatie

De EU vormt immers de belangrijkste exportmarkt voor Israƫl. Maar een aanzienlijk deel van de Israƫlische producten die naar de EU worden geƫxporteerd komt in werkelijkheid uit de nederzettingen.

Hoewel het vestigen van nederzettingen in bezet gebied volgens het Statuut van Rome een oorlogsmisdaad vormt, onderhoudt de EU nog altijd handelsrelaties met de Israƫlische nederzettingen in bezet Palestijns gebied. Die handel zorgt er mee voor dat de nederzettingen economisch leefbaar zijn en maakt hun uitbreiding mogelijk. Dus hoewel de EU de Israƫlische kolonisatie veroordeelt, helpt zij die eigenlijk mee versterken.

De EU vormt immers de belangrijkste exportmarkt voor Israƫl, dat bovendien geniet van de voordelen van de Associatieovereenkomst die in 2000 in werking trad. Maar een aanzienlijk deel van de Israƫlische producten die naar de EU worden geƫxporteerd komt in werkelijkheid uit de nederzettingen, die geen deel uitmaken van het door de internationale gemeenschap erkende Israƫlische grondgebied.

En die producten die het gevolg zijn van schendingen van het internationaal recht worden aangeboden aan nietsvermoedende Europese consumenten. Want hoewel het sinds 2015 in de EU verplicht is om op het etiket te vermelden dat een product afkomstig is uit Israƫlische nederzettingen, worden veel producten nog altijd zonder correcte oorsprongsvermelding op de markt gebracht. Door die producten en diensten te kopen, helpen de Europeanen dus zonder het te weten mee aan de diefstal van grond en de gewelddadige verdrijving van Palestijnse families.

Wil je op de hoogte blijven van alle nieuws en activiteiten van Palestina Solidariteit? Schrijf je in op onze nieuwsbrief !

Ā 

Ontdek meer

Geef je op voor onze nieuwsupdates
en mis niets meer !

Doe een gift

U kan een gift doen door geld te storten op

IBAN: BE64 5230 8014 8852

BIC: TRIOBEBB

Op naam van: Palestina Solidariteit vzw, Adres: Ectorsstraat 19, 3400 Landen

Met vermelding van : binnenlandse werking en/of project Palestina + naam project

Bedrag

Voor een gift van ā‚¬40 geniet je een fiscaal voordeel van maar liefst ā‚¬18. Het kost je dus uiteindelijk slechts ā‚¬22!Ā 

Stuur dan wel een email met de gegevens van de donor (naam, adres en rijksregisternummer) naar info@palestinasolidariteit.be