IEDER MENS IS GELIJK

Zoeken

Eenzame opsluiting van minderjarigen

Facebook
Twitter
Email
Print

©Foto DCI – Palestine

De Military Court Watch heeft in december vorig jaar een rapport van 134 pagina’s uitgebracht over de eenzame opsluiting van Palestijnse minderjarigen (leeftijd 13-17 jaar) in Israëlische gevangenissen.
Een aantal vaststellingen verdienen het om hier genoemd te worden.
De eerste opmerking die gemaakt wordt, is dat het rapport geen nieuwe informatie bevat. Al tientallen jaren worden dezelfde zaken aangekaart in rapporten.
In 2013 concludeerde UNICEF in een rapport dat de ‘mishandeling van minderjarigen die gevangengenomen worden wijdverspreid is, systematisch en geïnstitutionaliseerd.’ UNICEF drong er toen op aan dat minderjarigen niet in eenzame opsluiting worden geplaatst. In 2013 ging het om 4% van de gevangengenomen minderjarigen die in eenzame opsluiting werden geplaatst: 20-40 kinderen.
Het rapport dat nu wordt uitgebracht, stelt vast dat het percentage gestegen is tot 19,7%. 100 tot 200 minderjarigen worden jaarlijks in eenzame opsluiting geplaatst.
58% Van de minderjarigen wordt ’s nachts gearresteerd.
Hoewel in sommige gevallen verklaard wordt dat men respectvol is behandeld, is de meerderheid van de getuigenissen die dit rapport verzameld heeft negatief. 93% van de minderjarigen werd geblinddoekt en voelde zich daardoor gedesoriënteerd. De helft van de minderjarigen moest tijdens het transport geblinddoekt op de bodem van het militaire voertuig liggen met het gezicht naar beneden. Ook wordt men soms voor een tijd buitengezet in de kou, uit de slaap gehouden en vernederd. Stompen, slaan, schoppen zijn gebruikelijk. Verder zijn er verbale bedreigingen, bijvoorbeeld dat men de moeder iets zal aandoen.
De cellen zijn bijzonder klein, soms maar één vierkante meter. In sommige cellen zijn muizen en kakkerlakken. De meeste cellen hebben een wastafel en een toilet. Er zijn veel klachten over het licht in de cel dat niet uitgaat om te kunnen slapen.
Als gevolg van de eenzame opsluiting verloren de gevangenen veel gewicht. Sommigen waren zo wanhopig dat ze met hun hoofd tegen de deur gingen slaan. Anderen moesten voortdurend aan zelfmoord denken. Psychologisch is eenzame opsluiting op die leeftijd verwoestend. Soms wordt shackling toegepast: iemand vastbinden in een onaangename positie: een vorm van martelen die geen littekens achter laat.
Een beproefde techniek is om door spionnen, die zich voor doen als medegevangenen, informatie los te krijgen.

Meer info en rapport:

https://militarycourtwatch.org/page.php?id=E4tgGF6PKfa1591023A7v8oN8DD72

In 2013 maakte Palestina Solidariteit een campagne film over detentie van Palestijnse minderjarigen (Campagne rond betrokkenheid beveiligingsbedrijf G4S en Israëlische detentie centra), jammer genoeg blijft dit thema erg actueel, herbekijk campagne film hieronder.

Ontdek meer

Geef je op voor onze nieuwsupdates
en mis niets meer !

Doe een gift

U kan een gift doen door geld te storten op

IBAN: BE64 5230 8014 8852

BIC: TRIOBEBB

Op naam van: Palestina Solidariteit vzw, Adres: Ectorsstraat 19, 3400 Landen

Met vermelding van : binnenlandse werking en/of project Palestina + naam project

Bedrag

Voor een gift van €40 geniet je een fiscaal voordeel van maar liefst €18. Het kost je dus uiteindelijk slechts €22! 

Stuur dan wel een email met de gegevens van de donor (naam, adres en rijksregisternummer) naar info@palestinasolidariteit.be