IEDER MENS IS GELIJK

Zoeken

Gasdeal Israël-Egypte-EU zet licht op groen voor bezetting en schendingen van de mensenrechten.

Facebook
Twitter
Email
Print

© Foto:Jeroen Komen, Utrecht, Netherlands, CC BY-SA 2.0 <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.0>, via Wikimedia Commons

De Europese Unie heeft zopas een gasovereenkomst getekend met Egypte en Israël die de afhankelijkheid van de EU van Israëlisch gas zal vergroten. De deal, die door het hoofd van de Europese Commissie wordt beschreven als een “historisch akkoord“, bewijst dat de EU en haar lidstaten niet geloofwaardig zijn als het gaat om de eerbiediging van de mensenrechten en het internationaal recht.Deze overeenkomst komt tot stand terwijl de EU op zoek is naar alternatieven voor Russische olie tijdens de aanhoudende oorlog in Oekraïne.
Charles Michel, voorzitter van de Europese Raad, zegt dat het embargo op de invoer van Russische olie “een enorme slag betekent voor de financiering voor Poetins oorlogsmachine”.

Terwijl de EU in Israël deze gasdeal beklinkt om van het Russische gas af te willen wordt er geen woord over het gevaar van de diefstal van Palestijns gas voor de Gazaanse kust gezegd.

Al jaren wordt er door vredes – en klimaatactivisten gewaarschuwd voor de ontginning van de Israëlische gasvoorraden en de klimatologische en geopolitieke gevolgen hiervan.

In plaats daarvan omarmt de EU een pad dat haar afhankelijker zal maken van Israëlisch gas en haar eigen ‘green deal’ te gronde richt, ondanks Israëls militaire bezetting van meer dan een halve eeuw en 74 jaar kolonisatie van Palestina, waaronder voortdurende en flagrante schendingen van het internationaal recht en het installeren van een apartheidsregime.

De gas overeenkomst volgt op de implementatie van de Abraham-akkoorden, een door de VS bemiddeld akkoord om de betrekkingen tussen Israël en de Arabische staten te normaliseren. De deal zal de EU ook afhankelijker maken van Egypte, een dictatoriaal regime met ongeveer 60.000 politieke gevangenen en wijdverbreide mensenrechtenschendingen, ook dat lijkt de EU te normaliseren.

Eerder dit jaar heeft de EU 657 miljoen euro toegezegd voor de EuroAsia Interconnector, een onderzeese lijn die de elektriciteitsnetten van Israël (inclusief de bezette Palestijnse gebieden), Cyprus, Griekenland en Europa met elkaar verbindt.

Belgische participatie in de EuroAsia Interconnector.

In 2017 vernam Palestina Solidariteit dat Elia Grid International (EGI), waarvan het Belgische Elia een onderdeel is, een partner was geworden in het interconnector project, hier meer info. Het Belgische Elia is monopolist in België en heeft als belangrijkste aandeelhouder de gemeentelijke holding Publi-T. Erg veel gemeenten in België hebben aandelen bij het beursgenoteerde Publi-T, en pompten in 2020 nog 165 miljoen Euro in Elia, meer info hier.

We schreven Elia hierop aan en het bedrijf liet ons weten niet te zullen participeren in het project, we lieten hen alvast weten dat we de vinger aan de pols houden.

Koloniaal project

Al tientallen jaren voedt Israël zijn koloniale project door landonteigening en de plundering van Palestijnse natuurlijke hulpbronnen, waaronder water, olie en gas, steen en dode zeemineralen in de bezette gebieden.

Het gas dat naar Europa zal worden geëxporteerd, wordt geëxploiteerd voor de kust van de Gazastrook, waar Israël sinds 2006 een meedogenloze blokkade op twee miljoen Palestijnen handhaaft en ze regelmatig bombardeert.

Israël heeft er ook voor gezorgd dat de Palestijnen de aardgasreserves in het Gaza Marine-veld niet kunnen exploiteren, waardoor de Palestijnse bevolking ondergeschikt blijft aan de wil van Israël.

Israël gebruikt de energiesector als hefboom om zijn apartheid en koloniaal regime verder te normaliseren en schaamteloos verder te bouwen aan diplomatieke betrekkingen terwijl het ondertussen misdaden pleegt tegen de Palestijnse bevolking.

Terwijl Israël zichzelf presenteert als een baken van militaire en cybertechnologie, experimenteert en test ze deze technologieën op de Palestijnen onder diens controle.

De samenwerking van Europa met Israël in de energiesector geeft groen licht aan de huidige regering om haar onderdrukkingscampagne voort te zetten, zonder internationale verantwoordelijkheid.

In het afgelopen jaar hebben Israëlische troepen honderden Palestijnen gedood, honderden huizen gesloopt, de etnische zuiveringscampagne van de staat voortgezet en mensenrechtenactivisten vervolgd.

Europa grote uitspraken zonder tanden

Maar in plaats van Israël te sanctioneren en te isoleren, beloont de internationale gemeenschap het voor zijn oorlogsmisdaden door middel van deals en diplomatie, waardoor de staats cultuur van straffeloosheid wordt versterkt. In het beste geval blijven Europese regeringen tandeloze verklaringen afleggen met behulp van uitgeputte gespreksonderwerpen die los staan ​​van de realiteit op het terrein, zoals de “noodzaak van een tweestatenoplossing”.

Tegelijkertijd hebben EU-instellingen politieke energie gestoken in het lastigvallen van Palestijnen over schoolboeken en zich overgegeven aan Israëls campagne tegen Palestijnse maatschappelijke groeperingen.

Om het nog erger te maken, heeft de Palestijnse autoriteit gezwegen over de gas overeenkomst tussen Israël, Egypte en de EU, die werd aangekondigd slechts twee dagen nadat de EU ongeveer 200 miljoen dollar aan lang uitgestelde financiering aan de Palestijnse Autoriteit (PA) had vrijgemaakt.
Dit bevestigt nogmaals dat de PA haar eigen onderwerping onder koloniale heerschappij heeft geaccepteerd om haar politieke voortbestaan ​​te verzekeren.

Dit alles draagt ​​er verder toe bij dat het Palestijnse volk van de geopolitieke agenda wordt gewist, waardoor het vooruitzicht van Palestijnse bevrijding en zelfbeschikking nog verder weg is.

De recente gas overeenkomst is een nieuwe smet op de grondwaarden van de EU. In plaats van zich te verzetten tegen neo-autoritaire staten met etno-nationalistische agenda’s en een op waarden gebaseerd buitenlands beleid te voeren dat wordt ondersteund door een sterk multilateralisme, kiest Europa gewoon het kamp van kolonisatie en mensenrechtenschendingen.

Vertaling van het opiniestuk: ‘ Israel-Egypt-EU gas deal is another green light to occupation and rights abuses’,

https://www.middleeasteye.net/opinion/israel-egypt-eu-gas-deal-disaster-human-rights-abuses

Aanvulling artikel door Palestina Solidariteit alinea 3 en 6

Ontdek meer

Geef je op voor onze nieuwsupdates
en mis niets meer !

Doe een gift

U kan een gift doen door geld te storten op

IBAN: BE64 5230 8014 8852

BIC: TRIOBEBB

Op naam van: Palestina Solidariteit vzw, Adres: Ectorsstraat 19, 3400 Landen

Met vermelding van : binnenlandse werking en/of project Palestina + naam project

Bedrag

Voor een gift van €40 geniet je een fiscaal voordeel van maar liefst €18. Het kost je dus uiteindelijk slechts €22! 

Stuur dan wel een email met de gegevens van de donor (naam, adres en rijksregisternummer) naar info@palestinasolidariteit.be