IEDER MENS IS GELIJK

Zoeken

Israël richt bloedbad aan in Palestijnse stad Nablus

Facebook
Twitter
Email
Print

© Foto: DCI-Palestine foto compilatie

22 februari 2023
Bij een inval in de stad Nablus schoten Israëlische bezettingstroepen tien Palestijnen dood. Meer dan honderd Palestijnen raakten gewond.
Een 72-jarige man op weg naar de bakker. Een 25-jarige jongeman die vandaag de locatie voor zijn huwelijk wilde regelen. Een 16-jarige jongen. Het zijn drie van de tien Palestijnen die woensdag door Israëlische bezettingstroepen werden doodgeschoten in de op de Westelijke Jordaanoever gelegen stad Nablus. Meer dan honderd Palestijnen raakten gewond, ruim tachtig van hen door kogels, anderen door traangas.
Op videobeelden is te zien hoe een colonne van gepantserde Israëlische voertuigen woensdagochtend Nablus binnentrok. Een van de voertuigen reed daarbij in op een groep Palestijnen. Doel van de troepen was een huis in de oude stad waar zich twee leden van de verzetsgroep ‘Arin al-Asad (‘Hol van de Leeuw’) ophielden. Nadat de twee weigerden zich over te geven werd het huis doorzeefd en naar verluidt met één of meerdere raketten vernietigd. Beide mannen kwamen om. Het lot van een mogelijke derde man is onduidelijk.

Volgens getuigen schoten de Israëlische militairen in de binnenstad wild om zich heen. Leden van ‘Arin al-Asad beantwoordden het geweld naar eigen zeggen met geweervuur. Palestijnse jongeren bekogelden de Israëli’s met stenen.
Onder de doden zijn Palestijnen die, zoals op beelden duidelijk te zien, niet aan gevechten deelnamen en op geen enkele manier een bedreiging voor de Israëli’s vormden. Onder de ruim honderd gewonden zouden twee journalisten zijn. Zeker zes gewonden zouden in levensgevaar verkeren. In meerdere gevallen werden ambulances door Israëlische scherpschutters weerhouden van het bieden van hulp. Aan Israëlische zijde werden geen doden of gewonden gerapporteerd.

De Israëlische inval in Nablus vertoont gelijkenis met die in de nabijgelegen stad Jenin. Daar werden op 26 januari negen Palestijnen gedood bij een aanval op het daar gelegen vluchtelingenkamp. Dit jaar kwamen op de Westelijke Jordaanoever tot dusver 59 Palestijnen door Israëlisch geweld om het leven.

27 februari 2023
Israëlische kolonisten staken 75 huizen en honderd auto’s in brand in de Palestijnse stad Huwara. De actie was een vergelding voor de moord op twee kolonisten in de stad. Vlak buiten Huwara werd een Palestijn doodgeschoten.

Zo’n vierhonderd Israëli’s trokken zondagavond Huwara binnen met maar één doel: wraak nemen voor de moord op twee Israëlische kolonisten in de stad, eerder op de dag. Het tweetal, broers van 19 en 21 jaar uit de kolonie (‘nederzetting’) Har Bracha, werd zondagmiddag doodgeschoten toen hun auto vast stond in het drukke verkeer in de op de bezette Westelijke Jordaanoever gelegen stad.

De dader, een Palestijnse man, wist te ontkomen.De op wraak beluste Israëli’s vielen Palestijnen aan, bekogelden woningen en passerende auto’s met stenen en stichtten op tal van plaatsen brand. Vijfendertig huizen en honderd auto’s brandden uit en nog eens veertig huizen liepen brandschade op. In zeker zes gevallen moesten Palestijnse gezinnen uit hun brandende woningen worden gehaald. De uitgerukte brandweer werd door de kolonisten gehinderd. Het gemeentebestuur van Huwara beschuldigde het Israëlische leger ervan pas tegen de kolonisten in actie te zijn gekomen toen al tientallen huizen en auto’s in lichterlaaie stonden.

Dode en gewonden
Ook op andere plaatsen op de Westoever haalden kolonisten hun gram. In Za’atara, niet ver van Huwara, werd een 37-jarige Palestijnse man doodgeschoten. Twee Palestijnen werden met schotwonden in ziekenhuizen opgenomen, een derde na te zijn neergestoken en een vierde nadat hij met een ijzeren staaf in het gezicht was geslagen. De Palestijnse Rode Halve Maan behandelde 390 Palestijnen die door geweld en rookinademing gewond waren geraakt. Drie ambulances werden volgens de organisatie door kolonisten aangevallen. Het Israëlische leger pakte in totaal acht kolonisten op.

Het geweld volgt kort op ingrijpende maatregelen van de Israëlische regering ter uitbreiding van Israëls illegale nederzettingen, en op de inval van het Israëlische leger in de Palestijnse stad Nablus die afgelopen woensdag tien Palestijnen het leven kostte. Kolonistengeweld en wraakacties zijn in de bezette gebieden aan de orde van de dag, maar de massale aanval in Huwara vormt een alarmerende escalatie.
De Israëlische president Isaac Herzog veroordeelde de aanval maandag als ‘crimineel geweld tegen onschuldigen’. Minister-president Benjamin Netanyahu maande de kolonisten ‘het recht niet in eigen hand te nemen’. De oppositie echter stelt Netanyahu verantwoordelijk voor het geweld. Voormalig legerleider en minister Benny Gantz beschuldigde Netanyahu van ‘het vormen van een regering met onverantwoordelijke en roekeloze figuren die het land in brand hebben gestoken’.

 Partijleidster Merav Michaeli van de oppositionele Arbeidspartij noemde het geweld ‘een pogrom van terroristen’ wier acties ‘worden gelegitimeerd door hooggeplaatste leden van de regering’. Ze refereerde onder meer aan ministers en parlementsleden die de brandschattende kolonisten op sociale media aanmoedigden.
Kolonistenorganisaties hadden zondagmiddag openlijk opgeroepen tot geweld. De vicevoorzitter van een kolonistenraad op de Westoever riep op Twitter op ‘Huwara vandaag van de kaart te vegen’. Zijn aansporing kreeg een ‘like’ van minister Bezalel Smotrich, die zelf het leger opriep tot een aanval op Palestijnse steden ‘met tanks en helikopters’.
Maandag voegde ook coalitiepoliticus en voorzitter van Israëls Nationale Veiligheidscommissie Zvika Fogel zich bij het koor van verbale brandstichters.

Hij stelde openlijk: ‘Een afgesloten en afgebrand Huwara, dat is wat ik wil zien. […] Wat we nodig hebben is brandende dorpen.’ Oppositieleider Yair Lapid stelde dat Fogel ‘wegens opruiing tot terrorisme in de gevangenis gestopt zou moeten worden’. Vanuit de coalitie kreeg hij als antwoord dat niet Fogel, maar hijzelf wegens ophitsing achter de tralies hoort.

Extra info/bronnen:

https://rightsforum.org/israel-richt-bloedbad-aan-in-palestijnse-stad-nablus/

https://rightsforum.org/israelische-kolonisten-zetten-palestijnse-stad-in-brand-na-moord-op-twee-van-hen/

Ontdek meer

Geef je op voor onze nieuwsupdates
en mis niets meer !

Doe een gift

U kan een gift doen door geld te storten op

IBAN: BE64 5230 8014 8852

BIC: TRIOBEBB

Op naam van: Palestina Solidariteit vzw, Adres: Ectorsstraat 19, 3400 Landen

Met vermelding van : binnenlandse werking en/of project Palestina + naam project

Bedrag

Voor een gift van €40 geniet je een fiscaal voordeel van maar liefst €18. Het kost je dus uiteindelijk slechts €22! 

Stuur dan wel een email met de gegevens van de donor (naam, adres en rijksregisternummer) naar info@palestinasolidariteit.be