IEDER MENS IS GELIJK

Zoeken

Honger als wapen

Facebook
Twitter
Email
Print

Begin 2006 verklaarde Dov Weisglass, adviseur van de eerste minister Ehud Olmert, dat het doel van Israël is “om Palestijnen op dieet te zetten, maar niet zo erg dat ze zouden sterven van de honger”. Een vrij cynische opmerking die ongefilterd duidelijk maakt hoe superieur Israël zich voelt. En hoe onbeduidend Palestijnse burgers voor hen zijn. Dat het niet alleen grootspraak was, maar daadwerkelijk beleid was, bleek uit de onthulling van een vertrouwelijk document in 2008, waarin een berekening werd gemaakt van wat het minimale aantal calorieën was voor de bewoners van de Gazastrook, zonder dat ze ondervoed zouden raken. 

In hetzelfde voorjaar van 2006 schrijft The Guardian dat “3000 containers vastzitten bij de Karni-overgang en de haven van Asdod. Landbouwgoederen uit de Gazastrook zelf haalden de markt niet en werden voor een fractie verkocht voor wat het waard is.“ 

Toen dus ook al. 

Met dit verschil dat Israël nu al zijn records aan het verbreken is. 

Op 9 oktober 2023 verklaarde minister van defensie Yoav Gallant: “Ik heb een volledig beleg van de Gazastrook bevolen. Er zal geen elektriciteit zijn, geen voedsel geen brandstof. Alles is afgesloten.” 

Misschien realiseert deze minister zich niet dat hij zich met deze uitspraak kandidaat stelt voor een veroordeling door het Internationaal Strafhof. In het Statuut van Rome van het Internationaal Strafhof staat namelijk dat het opzettelijk uithongeren van burgers als oorlogsmethode door hen voorwerpen te ontnemen die onmisbaar zijn om te overleven waaronder het opzettelijk belemmeren van hulpgoederen zoals bepaald in de Conventies van Genève een oorlogsmisdaad is. 

Zoals wij verderop aangeven. Er staat een rij vrachtwagens met hulpgoederen van 5 km ten zuiden van de Gazastrook. Israël heeft echter duizend en één redenen om die vrachtwagens niet door te laten op de grens met Egypte. Geografisch heeft Israël daar overigens niets te zoeken. Maar economische macht en de loop van een geweer creëert uitzonderingen. 

The Guardian schrijft dat de Gazastrook wereldwijd het hoogste percentage mensen heeft met een voedseltekort. Volgens Unicef lijdt 90% van de kinderen in de Gazastrook aan ‘ernstig voedselgebrek’. 90% lijdt onder infectieziekten. 70% heeft diarree. Volgens bepaalde cijfers zit de Gazastrook al op de rand van een hongersnood. 

Op 4 maart 2024 stierf Yazan Al Kafarna (9 jaar) van de honger in het ziekenhuis. Met dit sterven is het aantal kinderen dat de hongerdood stierf gestegen tot 16. 

Foto van Yazan Al Kafarna op zijn sterfbed en in de hand een foto van een half jaar geleden toen er nog niets loos was. 

Anwar Abdulnabi treurt in het ziekenhuis om haar baby Mila die het niet gehaald heeft. 

Pasgeboren baby’s zijn het meest kwetsbaar. Dr. Ahmed Al Kahlot van het Kamal Adwan Ziekenhuis zegt dat een tekort aan water het immuunsysteem aantast en baby’s extra kwetsbaar maakt voor infectieziekten. Maar zelfs in een ziekenhuis is er gebrek aan voedsel en water. 

https://imeu.org/article/putting-palestinians-on-a-diet-israels-siege-blockade-of-gaza

https://www.theguardian.com/world/2006/apr/16/israel

https://www.middleeasteye.net/news/war-gaza-palestinian-child-dies-hunger-and-malnutrition-gaza

https://www.cbc.ca/news/world/gaza-israel-children-dying-malnutrition-1.7134478

Ontdek meer

Geef je op voor onze nieuwsupdates
en mis niets meer !

Doe een gift

U kan een gift doen door geld te storten op

IBAN: BE64 5230 8014 8852

BIC: TRIOBEBB

Op naam van: Palestina Solidariteit vzw, Adres: Ectorsstraat 19, 3400 Landen

Met vermelding van : binnenlandse werking en/of project Palestina + naam project

Bedrag

Voor een gift van €40 geniet je een fiscaal voordeel van maar liefst €18. Het kost je dus uiteindelijk slechts €22! 

Stuur dan wel een email met de gegevens van de donor (naam, adres en rijksregisternummer) naar info@palestinasolidariteit.be