IEDER MENS IS GELIJK

Search

De Israëlische propagandamachine misbruikt Libanees leed

Facebook
Twitter
Email
Print

Over de Israëlische propaganda zijn ondertussen bibliotheken volgeschreven. Maar in de steunbetuigingen voor Libanon na de destructieve explosie in Beiroet ging de propagandamachine in overdrive. Het was niet meer het goedpraten van de gewelddadige acties van Israël tegen een burgerbevolking. Israël stelde zich voor als redder van het Libanese volk en in die voorstelling zijn het de Libanezen die dan uit haat zichzelf kwaad berokkenen door die hulp niet aan te nemen. Het is moreel verwerpelijk van de Israëlische regering om deze ramp die Beiroet overkwam te misbruiken in haar eigen voordeel. Maar het kan nog erger zo klinkt het uit latere berichten.. Israël lobbyt om de broodnodige hulp voor Libanon te misbruiken in het voordeel van haar eigen politieke agenda..

Waar gaat het over ?

Israël had uit ‘de goedheid van haar’ hart hulp aangeboden na de verschrikkelijke ramp in Beiroet, Libanon. Zo hard willen we geloven dat humanitaire hulp politieke doelen overstijgt dat niemand dit kritisch bekeek. Journalisten wereldwijd trapten mooi in de val.


Wat was er dan wel mis met de geboden hulp aan Libanon

De Israëlische oorlogen zijn een grote factor geweest in de destabilisatie van het land. Kort na de onafhankelijkheid van Libanon nam het kleine landje een groot aantal Palestijnse vluchtelingen op, verdreven door de zionistische terreuracties. Palestijnen leven er onder moeilijke omstandigheden in vluchtelingenkampen en mogen er geen eigen bedrijven oprichten of eigendommen bezitten. Israël viel in 1982 Libanon binnen. Ariel Sharon was medeverantwoordelijk voor de slachtpartijen in Sabra en Shatila. Tot 2000 werd een deel van Libanon door Israël bezet totdat ze terugtrokken onder druk van Hezbollah.

In 2006 viel Israël Libanon opnieuw binnen. Er ligt nog altijd clustermunitie* verspreid in Libanon, die toen gedropt werd.De Dahiye doctrine is vernoemd naar een wijk in Beiroet. Het is een strategie die destijds werd ontwikkeld door het Israëlische leger. Bij die strategie wordt specifiek civiele infrastructuur vernield (watervoorzieningen, elektriciteitscentrales,… ). Het doel is om duidelijk disproportioneel te werk te gaan zodat een groepering of land dat vijandig tegenover Israël staat wordt verslagen, zelfs al komt de vijandigheid enkel en alleen voort uit het feit dat je hun grondgebied bezet. De Dahiye doctrine werd later ook gebruikt in de Gazastrook en vernietigde de elektriciteitscentrale en de waterzuiveringsinstallaties. Kinderen stierven in de zee door besmettingen die ze daar op liepen en in woningbranden doordat huizen verlicht worden met kaarsen door de vele elektriciteitsonderbrekingen. Deze week kwamen nog 3 kinderen om het leven in een brand.

De Dahiye doctrine : “ We will wield disproportionate power against [them] and cause immense damage and destruction. From our perspective, these are military bases. […] This isn’t a suggestion. It’s a plan that has already been authorized. […] Harming the population is the only means of restraining Nasrallah.”

Dat een aanbod van hulp wrang smaakt is dan ook snel te begrijpen. Dat Europese journalisten dit niet vermelden speelt in de kaarten van Israël en is dus allesbehalve neutraal. 

Slechts 1 week voordien had Israël gezworen om de Libanese infrastructuur te vernietigen. Ze hadden gedreigd om de Libanese bevolking juist dat aan te doen dat ze nu zogezegd betreuren. Het was geen loze bedreiging, het was Benny Gantz (Israëlisch oud-generaal en politicus, huidig formateur) zelf die zei dat de orders al gegeven waren om infrastructuur in Libanon te vernielen als er acties van Hezbollah zouden zijn nadat Israël een lid van Hezbollah doodde.

“If Hezbollah fires missiles at the Israeli home front, this will mean sending Lebanon back to the Middle Ages.” Referring to his threats, he avowed: “These are not vain words; they have the weight of the State of Israel and the IDF behind them and this should be taken seriously.”

Gantz en Netanyahu zelf pleegden aanslagen in Libanon. Als ze werkelijk uit zijn op vrede dienden ze eerst hun verontschuldigingen aan te bieden voor de schade die ze zelf veroorzaakten.

Als Israël menselijkheid boven politiek zou plaatsen waarom worden vergunningen voor kankerpatiënten geweigerd voor patiënten uit Gaza, waarom worden ouders van kinderen niet toegelaten hun ziek kind te vergezellen wanneer het wordt verwezen voor chemotherapie?

Waarom wordt aan Palestijnse gevangenen correcte medische verzorging ontzegd waardoor tientallen onnodig in gevangenschap sterven aan behandelbare kankers?

Het zou een verademing zijn te kunnen geloven dat oproepen tot menselijkheid zin hebben wanneer we het hebben over de Israëlische regering. Maar de geschiedenis leert ons dat dit enkel propaganda is.

Ontdek meer

Geef je op voor onze nieuwsupdates
en mis niets meer !

Doe een gift

U kan een gift doen door geld te storten op

IBAN: BE64 5230 8014 8852

BIC: TRIOBEBB

Op naam van: Palestina Solidariteit vzw, Adres: Ectorsstraat 19, 3400 Landen

Met vermelding van : binnenlandse werking en/of project Palestina + naam project

Bedrag

Voor een gift van €40 geniet je een fiscaal voordeel van maar liefst €18. Het kost je dus uiteindelijk slechts €22! 

Stuur dan wel een email met de gegevens van de donor (naam, adres en rijksregisternummer) naar info@palestinasolidariteit.be