IEDER MENS IS GELIJK

Search

EuroAsia Interconnector: ‘Elektriciteitssnelweg’ naar Israëlische oorlogsmisdaden’

Facebook
Twitter
Email
Print

Foto: © Palestina Solidariteit – Illegale Israëlische Kolonie Abu Ghneim, Oost – Jeruzalem

Met de EuroAsia Interconnector wil men de elektriciteitsnetten in Israël, Cyprus en Griekenland met elkaar verbinden via de langste onderzeese stroomkabel ter wereld. Cruciaal is dat de Interconnector het Europese elektriciteitsnet zal verbinden met het Israëlische net dat de illegale nederzettingen in het bezette Palestijnse gebied omvat, inclusief Oost-Jeruzalem (OPT). Hierdoor wordt Europa medeplichtig aan de oorlogsmisdaden van Israël.

Het wordt nog triester als je denkt aan de Gazastrook waar 2 miljoen inwoners afhangen van Israël voor elektriciteit en waar de stroom gemiddeld 16u per dag uit ligt.

Electricity shortage, Khan Yunis, Gaza Strip
Photographer: Mohammed Zaanoun
Palestijnse kinderen gebruiken een gaslamp en kaarsen om hun huiswerk te maken in Khan Yunis in de zuidelijke Gazastrook, 19 augustus 2020. Regelmatig veroorzaakt het gebruik van kaarsen branden met dramatische gevolgen.
Meer info hier.

 

Israël is van plan om de Interconnector o.a. te gebruiken om elektriciteit OA geproduceerd door zijn controversiële gasvondsten, te exporteren naar Europa. Over dit controversieel gas kan u meer lezen in ons artikel over de Eastmed pijplijn.
Het project, dat 3,5 miljard euro kost, heeft tot doel het energie-isolement van Cyprus en Kreta te beëindigen, ze te verbinden met het Europese netwerk en een “energiebrug tussen de continenten Azië en Europa” te creëren. Het project beweert “het geopolitieke belang van de drie landen met betrekking tot de energiezekerheid en -voorziening van de EU verder te vergroten”.

Het is de bedoeling om met dit project van € 3,5 miljard een einde te maken aan het energie-isolement van Cyprus en Kreta en ze te verbinden met het Europese netwerk. Bovendien zal met de Interconnector een ‘energiebrug tussen de continenten Azië en Europa’ gecreëerd worden. Het project claimt het geopolitieke belang van Israël, Cyprus en Griekenland te versterken met betrekking tot de energiezekerheid en -voorziening van de EU.

De Israël Electric Corporation (IEC) maakt in zijn levering van elektriciteit geen onderscheid tussen Israël en de illegale kolonies in de bezette gebieden. Dat maakt de samenwerking met deze maatschappij op zich al problematisch. Europa is volgens internationaal recht verplicht geen diensten te verlenen, direct of indirect, aan de illegale kolonies. Als er dus een uitwisseling van energie komt tussen Israël en Europa dan kan het zijn dat Europa direct elektriciteit levert aan deze kolonies op gestolen Palestijnse gronden en bijdraagt tot het apartheidsysteem. Europa heeft een actieve rol gespeeld in dit project, voorbereidende studies betaald en financieel geïnvesteerd in de concrete aanleg van de verbinding.

Hoewel elektriciteit en de voorziening daarvan publieke diensten zijn hebben burgers geen keuze over de afkomst van de energie die ze nodig hebben. Het is daarom absoluut noodzakelijk dat netwerkbeheerders hun verantwoordelijkheid opnemen en Europa zou erop moeten toezien dat dit ook daadwerkelijk gebeurt!

De studie van PHROC, The Palestinian Human Rights Organizations Council concludeert in een rapport dat het project Euro Asia Interconnector juridisch niet verdedigbaar is. Het project moet om die reden stopgezet worden.
Hier kan u het uitgebreide rapport nalezen.

60% internetverkeer wereldwijd binnenkort via Israël

Naast de EuroAsia Interconnector zal een onderzees ultrasnel glasvezelkabel systeem worden aangelegd om Israël met Spanje te verbinden, via Cyprus, Griekenland, Italië en Frankrijk. De integratie van de zogenaamde Quantum-kabel in het EuroAsia Interconnector-project werd in juni 2017 voor een bedrag van $ 200 miljoen overeengekomen tijdens een trilaterale top tussen Griekenland, Cyprus en Israël. Het leggen van de Quantum-kabel betekent dat 60% van het internetverkeer in de wereld tussen Europa en Azië via Israël zal gaan, wat ernstige vragen oproept over veiligheid en burgerrechten.

De Israëlische media hebben onlangs de sterke betrokkenheid van Israëlische bedrijven (gespecialiseerd in cyberspionage-technologie) onthuld bij het helpen van ‘werelddictators die jagen op dissidenten en activisten uit de LGBTQ+ gemeenschap’. In ons recent gepubliceerde artikel kan u er hier meer over lezen.

Bronnen:

https://bdsmovement.net/news/euroasia-interconnector-%E2%80%9Celectricity-highway%E2%80%9D-israeli-war-crimes

https://www.alhaq.org/cached_uploads/download/2020/10/10/ij-phroc-legal-briefing-euroasia-interconnector-final-07-10-2020-1602308650.pdf

https://euroasia-interconnector.com/

https://www.quantum-cable.com/

https://www.haaretz.com/israel-news/.premium.MAGAZINE-israel-s-cyber-spy-industry-aids-dictators-hunt-dissidents-and-gays-1.6573027

https://www.nytimes.com/2018/12/02/world/middleeast/saudi-khashoggi-spyware-israel.html

https://www.timesofisrael.com/report-israeli-spyware-helping-dictatorships-track-dissidents-minorities/

Palestina Solidariteit vzw is een onafhankelijke vrijwilligers beweging zonder structurele middelen. Dit en veel van onze andere artikels worden door onze vrijwilligers geschreven, onze werking kan steeds een steuntje in de rug gebruiken. Je kan lid worden vanaf €10/ jaar of een gift doen (vanaf € 40 fiscaal aftrekbaar).

Ontdek meer

Geef je op voor onze nieuwsupdates
en mis niets meer !

Doe een gift

U kan een gift doen door geld te storten op

IBAN: BE64 5230 8014 8852

BIC: TRIOBEBB

Op naam van: Palestina Solidariteit vzw, Adres: Ectorsstraat 19, 3400 Landen

Met vermelding van : binnenlandse werking en/of project Palestina + naam project

Bedrag

Voor een gift van €40 geniet je een fiscaal voordeel van maar liefst €18. Het kost je dus uiteindelijk slechts €22! 

Stuur dan wel een email met de gegevens van de donor (naam, adres en rijksregisternummer) naar info@palestinasolidariteit.be