IEDER MENS IS GELIJK

Zoek

Kandidaat minister van Binnenlandse zaken die terrorisme verheerlijkt  in nieuwe extreemrechtse Israëlische regering?

Facebook
Twitter
Email
Print

© Cartool Latuff, spotprent uit 2021

Voor de 6e keer zal Benjamin Netanyahu premier van Israël worden met zijn rechts-conservatieve Likoed-partij.

Zal hij ditmaal de regering volledig samenstellen met extreemrechtse partijen Shas, Verenigd Torah-Jodendom en de Religieus Zionisme Partij?

Itamar Ben-Gvir de leider van de Religieus Zionisme partij is op zijn zachts gezegd een omstreden figuur, tijdens zijn overwinningsspeech scandeerde zijn publiek ‘dood aan de Arabieren’, de toon is gezet.

Ben-Gvir heeft als groot voorbeeld Baruch Goldstein, een Israëlische terrorist van Amerikaanse afkomst die in 1994 een bloedbad aanrichtte onder de biddende Palestijnen in de Ibrahimi moskee in Hebron. Ben Gvir liet al verstaan minister van Binnenlandse veiligheid te willen worden. Zo zou hij kunnen bepalen wat de politie en het leger kunnen doen voor de kolonisten en Palestijnen…

Ben Gvir, zelf kolonist, nam in 2021 in de Palestijnse wijk Sheikh Jarrah in Oost Jeruzalem deel aan confrontaties tussen Joodse kolonisten en de Palestijnse bewoners, zwaaiend met een geweer en schreeuwend naar de politie om op de Palestijnen te schieten. Zijn overwinningstweet van deze verkiezingen was ‘Wij zijn de huisbazen, onthou dat, wij zijn de huisbazen hier’, hetgeen hij ook scandeerde in Sheik Jarrah.
De gebeurtenissen in Sheik Jarrah hebben uiteindelijk geleid tot een nieuwe oorlog in de Gazastrook, de ergste escalatie van geweld sinds 2014 met 256 doden aan Palestijnse kant, in Israël vielen 13 slachtoffers. In de Gazastrook verloren 400.000 inwoners hun toegang tot leidingwater, 58 scholen werden beschadigd en 1128 huizen en commerciële eenheden werden ernstig beschadigd.

Voor Netanyahu is de annexatie van de joodse kolonies altijd essentieel geweest gedurende zijn politieke carrière. Om de radicale kolonistenbeweging al aan zich te binden, ging hij de verkiezingen van 2020 in met de belofte de Jordaanvallei en de Israëlische kolonies te zullen annexeren. Het lijkt erop dat de belofte van 2 jaar geleden zijn vruchten heeft afgeworpen. De kans is reëel dat Netanyahu zijn stempel op de Israëlische geschiedenis zal drukken door de annexatieplannen nieuw leven in te blazen en uit te voeren…

Voor de Palestijnen is deze verkiezingsuitslag geen goed nieuws, maar de annexatie is in de feiten al decennia aan de gang…
Slooporders, illegale arrestaties, de straffeloosheid van kolonisten die vernielingen aanrichten onder bescherming van het Israëlische leger, de medeplichtigheid van justitie bij de bezetting, zinloze wegblokkades, financiële kneveling van mensenrechtenorganisaties, geweldloze burgers framen als terroristen – dit alles staat in dienst van het grote doel:  zionistische belangen dienen en gebiedsuitbreiding door middel van het creëren van voldongen feiten. Israël erkent geen enkele grens, niet de Groene Lijn en ook niet het op zich al buitengewoon onrechtvaardige onderscheid tussen A-, B- en C-zones in de Westbank.

Sinds het begin van dit jaar voert het Israëlische leger met de regelmaat van de klok raids uit in Palestijnse steden zoals Jenin en Nablus. Deze militaire campagne kreeg de naam ‘breek de golf’.
Al meer dan 100 Palestijnen zijn gedurende deze raids gedood, het doel van Israël is het Palestijns verzet te breken, verzet dat sinds de gebeurtenissen in Sheik Jarrah gegroeid is.

Internationale reacties blijven uit…

Terwijl het Israëlische geweld en de lijst mensenrechtenschendingen verder groeit en Israël in extreem gevaarlijke politieke handen is gevallen slaapt de wereld verder.

Ilan Pappe, een Israëlische professor vertelde in een interview op de Nederlandse zender VPRO zijn scherpe analyse van de Israëlische politiek: ‘Het zogenaamde vredesproces en de twee staten oplossing waar men (Europa) al jaren voor pleit is er nooit geweest, maar men lijkt deze leugen willens nillens in stand te willen houden, men is er zelf in gaan geloven…

In Israël zijn het vredesproces en de 2 staten oplossing geen voer voor debat, dat zijn ze nooit geweest, het enige debat is hoe ver kan ons racisme tegenover de Palestijnen gaan. Willen we een kleine omheinde gemeenschap in een klein deel van Palestina, waar ze mogen doen wat ze willen, natuurlijk onder onze controle zoals een open gevangenis, dit is wat links zegt.

Rechts zegt, nee we kunnen de Palestijnen niet vertrouwen zelf niet als buren, we moeten de hele regio bezetten en ze ooit helemaal verwijderen zoals we in 1948 gedaan hebben.

Dit is het politieke debat tussen links en rechts in Israël, hetgeen Israëlische politici ook openlijk zeggen, dat kunnen we horen als we de beelden van de Israëlische verkiezingen en de overwinnings slogans zien.

Het bizarre is dat onze Europese politici niet luisteren… integendeel in plaats van te veroordelen worden Nobelprijzen voor vrede aan Israëlische politici uitgereikt en versterkt ze haar economische banden met Israël, door dit te doen is ze mee verantwoordelijk voor de verdere kolonisatie en het in stand houden van Israëls apartheid.

Ontdek meer

Geef je op voor onze nieuwsupdates
en mis niets meer !

Doe een gift

U kan een gift doen door geld te storten op

IBAN: BE64 5230 8014 8852

BIC: TRIOBEBB

Op naam van: Palestina Solidariteit vzw, Adres: Ectorsstraat 19, 3400 Landen

Met vermelding van : binnenlandse werking en/of project Palestina + naam project

Bedrag

Voor een gift van €40 geniet je een fiscaal voordeel van maar liefst €18. Het kost je dus uiteindelijk slechts €22! 

Stuur dan wel een email met de gegevens van de donor (naam, adres en geboortedatum) naar info@palestinasolidariteit.be