Wadi Fukin, bedreigd dorp

Wadi Fukin is het enige dorp in Palestina waar de oorspronkelijke bewoners terug zijn kunnen keren naar hun gronden, na een verblijf van 30 jaar in het Dheishe vluchtelingenkamp in Bethlehem. Het aantal appartementsblokken in de aangrenzende kolonie blijft groeien en de problemen zijn overduidelijk zijn als je het dorpje bezoekt, toch is er slechts beperkte hulp.

Huidige oproep : de gemeenschap beslist en organiseert !

Hoewel het dorp reeds 70% van haar gronden verloor in 1948 werd in 2014 de helft van de overblijvende gronden geconfisceerd voor de uitbreiding van de Israëilsche illegale kolonies die regelmatig afvalwater lozen in de vruchtbare vallei. De groei van die kolonies tast de ondergrondse waterreservoirs aan doordat het vele asfalt ervoor zorgt dat het regenwater de kans niet krijgt om in de ondergrond door te sijpelen. Wetenschappelijk studies voorspellen dat de bronnen van het dorp zullen opdrogen als de uitbreidingen van de kolonies voltooid zijn.

De boeren zullen nu zelf hun lot in handen nemen. Boeren beschermen de gronden en de aloude Palestijnse landbouwcultuur door de grond niet braak te laten liggen en een (vaak gezonder en ecologischer) alternatief te bieden voor de Israëlische producten die de Palestijnse economie vernielen. Palestina Solidariteit weet dat mensen zelf het beste weten wat ze nodig hebben en wat ze kunnen doen om die gronden beter te beschermen. Wij zamelen graag samen geld in met hen voor Wadi Fukin.

Achtergrond

Wadi Fukin, een dorp in de regio van Bethlehem, is het enige dorp waar de mensen vanuit het vluchtelingenkamp zijn kunnen terugkeren naar hun gronden. Ze hebben het oorspronkelijke dorp heropgebouwd na ongeveer 30 jaar in een vluchtelingenkamp te hebben doorgebracht. Zij zijn het bewijs dat terugkeer mogelijk is en een positieve impact heeft op hun socio-economische status, op het bewaren van de Palestijnse cultuur en op eeuwenoude landbouw.

Maar ook vandaag nog worden zij bedreigd: boeren kunnen hun grond niet bereiken, er is waterschaarste en watervervuiling, checkpoints en de muur schenden het recht op vrijheid en land wordt gestolen voor de bouw van Israëlische kolonies. Jongeren verliezen het contact met hun geschiedenis en cultuur. Het is in stukken en flarden aanwezig in het onderbewustzijn van de Palestijnse samenleving, maar wordt niet zo intens besproken, wegens de enorme trauma’s waar overlevenden nog mee worstelen.

http://www.friendsofwadifoquin.com/

www.wadifukin.weebly.com

Doe vandaag een gift

U kan dit project steunen door geld te storten op:
IBAN: BE64 5230 8014 8852
Mededeling: Wadi Fukin 

Voor een gift van €40 geniet je een fiscaal voordeel van maar liefst €18. Het kost je dus uiteindelijk slechts €22! Lees meer  

Bedrag

Voorbije projecten

Palestina Solidariteit ondersteunde de aanmaak van een maquette die tentoongesteld werd en die een beeld geeft van ho het dorp eruit zag voordat het volledig werd afgebroken. Helaas is de maquette beschadigd geraakt bij het transport we hopen dat ze toch nog afgewerkt zal kunnen worden.

We brachten andere organisaties naar het dorp die mee een speeltuin in de bedreigde zone bouwden zodat kinderen een plek hebben om te spelen maar gelijkertijd ook de vallei levendig houden en zo beschermen tegen invasie door kolonisten en confiscatie.

Daarnaast steunden we de jongeren die de protesten leidden na de massale confiscatie van 2014 waarin 50% van de gronden van Wadi Fukin in beslag werden genomen.

Nieuws over onze projecten

Geef je op voor onze nieuwsupdates
en mis niets meer !

Doe een gift

U kan een gift doen door geld te storten op

IBAN: BE64 5230 8014 8852

BIC: TRIOBEBB

Op naam van: Palestina Solidariteit vzw, Adres: Ectorsstraat 19, 3400 Landen

Met vermelding van : binnenlandse werking en/of project Palestina + naam project

Bedrag

Voor een gift van €40 geniet je een fiscaal voordeel van maar liefst €18. Het kost je dus uiteindelijk slechts €22! 

Stuur dan wel een email met de gegevens van de donor (naam, adres en geboortedatum) naar info@palestinasolidariteit.be