IEDER MENS IS GELIJK

Herent

Palestina Solidariteit Herent

Palestina Solidariteit Herent

Palestina Solidariteit Herent is opgericht in 2017 in Herent op de Internationale Dag van Solidariteit met het Palestijnse volk. We zijn een groep van 14 vrijwilligers, onder wie ook een 6-tal Palestijnen woonachtig in Herent. We komen als groep vrijwilligers op voor de rechten van het Palestijnse volk en tegen de gewelddadige bezetting en kolonisering van Palestijns gebied door de staat Israël. We voeren campagne voor Palestina op basis van het internationale recht en maken deel uit van de BDS-beweging, die Boycot, Desinvestering en Sancties tegen de staat Israël promoot zolang deze de rechten van het Palestijnse volk niet respecteert.

We doen aan sensibilisering van de Herentse bevolking door de organisatie van een Palestijnse Zondag met workshops en deelname aan de jaarlijkse Wereldmarkt op 1 mei met een actiestand (vb. met een Dabke-optreden, een petitie voor stopzetting van het geweld en de blokkade van Gaza, een actie rond kindgevangenen, de checkpoints en de muur,…).

We vragen het gemeentebestuur om solidariteit te tonen, zoals het uithangen van de Palestijnse vlag op de Internationale Dag van Solidariteit met het Palestijnse volk en op de Nakba. Een motie tegen apartheid op de gemeenteraad kreeg helaas onvoldoende stemmen, maar het gemeentebestuur stuurde wel een brief aan de regering om het Israëlisch geweld tegen de Palestijnen te stoppen.
Via de GROSH stelden we aan diverse verenigingen en solidariteitsorganisaties de vraag zich te engageren als ApartheidVrijeZone. Beweging.net Herent, Oxfam Wereldwinkel Herent en 11.11.11-Herent hebben zich al geëngageerd.

Enkele van onze activiteiten

In de scholengemeenschap De Kraal zullen we vanaf september 2019 het solidariteitsthema ‘Palestina’ ondersteunen waar mogelijk (tijdens 2 schooljaren).

We organiseerden ook getuigenissen met onze Herentse Palestijnen, o.a. bij Beweging.net en op de GROSH-vergadering, en organiseerden in Het Centrum (een lokaal ontmoetingscentrum rond duurzame ontwikkeling) een vrijdagcafé over Palestina, met verse falafel.
We deden ook een inleidend woordje over de kwestie Palestina bij de vertoning van de wereldfilmreeks in GC De Wildeman (februari 2019) en verkopen Palestijnse dadels.

De Palestijnse Zondag was een heel geslaagde solidariteitsnamiddag met een 70-tal deelnemers aan workshops Dabke, de Palestijnse keuken, Arabische les en Palestina voor beginners.

We zijn er trots op dat de Palestijnse vlag al twee maal aan het gemeentehuis De Kouter wapperde.
We hebben ons deze zomer voorgenomen om elke vergadering te starten met een korte les Arabisch.

Artikels

Activiteiten