IEDER MENS IS GELIJK

Zoek

België blind voor Israëls economisch en democratisch verval terwijl internationale ratings voor Israël donkerrood staan.

Facebook
Twitter
Email
Print

© Foto: screenshot Twitter, werknemers tech sector protesteren in Tel Aviv. Riskified, maakt $ 500 miljoen over uit Israël, CEO Eido Gal verklaart door een betekenisvolle en langdurige economische neergang in Israël”.

Bart De Wever van NVA is met zijn Antwerpse politie op weg naar Israël voor een inspirerend werkbezoek, dat BDW grote fan is van Israël konden we ook al vaststellen tijden zijn hulde voor Israëls 75e verjaardag en de bewondering voor diens aanpak van de pandemie.

Ook Flanders Investment & trade een Vlaamse overheidsdienst die werkt aan de internationalisering van de Vlaamse economie prijst samenwerking met Israël, tegen het advies van gerenommeerde analisten in.

Van een overheidsdienst zou je toch verwachten dat ze onze bedrijven niet in onnodig gevaar brengen?

Israëlische economie in verval, Israëlische ondernemers trekken weg uit eigen land

Internationaal is de markt erg ongerust over de huidige politieke situatie, meer en meer bedrijven trekken zich terug uit Israël, er is zelf een grote uitstroom van Israëlische ondernemers.

Voor de meeste bedrijven is het louter een financiële afweging maar ook meer en meer speelt het imago mee. Bedrijven willen stabiliteit en zien het niet meer zitten om te blijven zakendoen in een land dat de apartheidstempel draagt en de (sociale) media overspoelt door zijn oorlogsmisdaden tegenover het Palestijnse volk.

Alleen al in de afgelopen weken hebben 3 grote Amerikaanse technologiebedrijven, Electronic Arts (EA), Dropbox en Corning, hun activiteiten in Israël stopgezet, in navolging van Israëlische technologie reuzen die naar het buitenland zijn verhuisd, waardoor het vertrouwen van investeerders in de in moeilijkheden verkerende Israëlische economie op een dieptepunt staat.

Met de huidige regering, de meest extreemrechtse, racistische, seksistische, fundamentalistische en homofobe in de geschiedenis van Israël, en haar invloedrijke fascistische component, vervaagt het vertrouwen in de Israëlische economie sneller dan verwacht.

Senior Israëlische analisten zeiden onlangs: “Investeringen in Israël in de afgelopen maanden zijn bijna verdwenen… We zien weinig enthousiasme van buitenlandse investeerders, maar we hebben ook zelf als Israëli’s minder zin om te ondernemen.”

Uit angst voor een “gerechtelijke staatsgreep” en een opkomende “dictatuur” zijn Israëlische hi-tech giganten, zoals Riskified, Wiz, Papaya Global en Disruptive AI, de eersten geweest die de kapitaalvlucht en de dreigende financiële crisis erkenden en de Israëlische economie ontvluchtten.

Voorspelling Israëlische economie “hartaanval of kanker”

Een paar weken geleden verlaagde Moody’s de kredietvooruitzichten van Israël vanwege de “verslechtering van het bestuur van Israël” en een “verzwakking van de institutionele kracht en de voorspelbaarheid van het beleid” S&P zal naar verwachting snel volgen.

In de eerste 3 maanden na de vorming van de nieuwe regering verloren investeerders op de Israëlische aandelenmarkt meer dan 25 miljard dollar. Eugene Kandel, voormalig voorzitter van de Nationale Economische Raad van Israël, voorspelde 2 scenario’s voor de economie van Israël, “een hartaanval of kanker”.

In iets meer dan 2 maanden tijd veranderde het ongekende begrotingsoverschot van Israël in een tekort, als gevolg van een enorme daling van de belastinginkomsten en uitgebreide uitgaven van de extreemrechtse regering.

Nu Electronic Arts (EA), Dropbox en Corning hun activiteiten in Israël hebben stopgezet, waar wachten Google, Amazon, Microsoft en Intel nog op?

Belgische banken in het vizier.

De sputterende economie en de politieke situatie in Israël weerhouden Belgische banken niet om tientallen miljarden te investeren in bedrijven actief in de illegale nederzettingen. Dat blijkt uit een nieuw rapport van de internationale Don’t Buy into Occupation (DBIO) coalitie.

BNP Paribas voert de lijst aan van grootste Europese financierders van dergelijke bedrijven, met financiële relaties ter waarde van 28,102 miljard dollar. De Frans-Belgische bank investeert onder meer in bedrijven die:
• Apparatuur en onderdelen leveren om Palestijnse burgers te bespioneren
• Een cruciale rol spelen in de bouw van nederzettingen
• Machines leveren voor de sloop van Palestijnse huizen
• Wapens leveren aan het Israëlische leger

Maar ook staatsbank Belfius financiert voor 227 miljoen dollar bedrijven die actief betrokken zijn bij mensenrechtenschendingen in bezet Palestijns gebied. Net zoals KBC (1,372 miljard dollar), ING (7,068 miljard dollar), AXA (967 miljoen dollar), Delen Private Bank (540 miljoen dollar) en Bank Degroof Petercam (421 miljoen dollar).

Handelaars van de dood vieren Israëls “droom” op luchtshow van Parijs.

120 organisaties wereldwijd hebben op 1 september 2021 opgeroepen in deze open brief tot een stopzetting van wapenhandel met Israël vanwege de vele goed gedocumenteerde gevallen van oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid.

En ondanks het Wapenhandel Verdrag dat op 2 april 2013 in algemene vergadering van de VN werd aanvaard laat  Israël geen  kans onbenut om haar wapenindustrie in de wereld aan te prijzen, getest op een ‘live’ publiek doet de verkoop pieken.

Yoav Gallant, de Israëlische minister van defensie ging hoogst persoonlijk de Israëlische wapenindustrie promoten op de luchtshow in Parijs in juni, terwijl op datzelfde moment het leger dat hij vertegenwoordigd Jenin terroriseert met drones en helikopters.

Belgische investeerders in Israël en het advies van FIT gedateerd

 Flanders investement and trade werkt elke dag aan de internationalisering van de Belgische economie en helpt hierbij Belgische ondernemingen.

Op haar website geeft ze heel wat informatie over Israëls kansrijke sectoren zoals de energie sector en de ICT. Vooral de ICT sector is een erg riscante sector, software is geen gebouw of infrastructuur waar je voor lange tijd aan vast hangt, in die sector kan het snel gaan…

De informatie van het FIT op haar website is gedateerd en houdt geen rekening met de huidige politieke situatie en de internationale negatieve ratings. Dat grote internationale bedrijven (waaronder ook Israëlische spelers) de Israëlische markt verlaten zou het FIT op zijn minst zorgen moeten baren.

Je zou verwachten van het FIT dat ze onze Belgische bedrijven informeert over de gevaren om te investeren in economisch riskante markten zoals de Israëlische. Dat ze onze bedrijven correct informeert over de politieke situatie en de mogelijke negatieve gevolgen voor onze bedrijven.

Lees ook:

https://palestinasolidariteit.be/2022/01/27/made-in-israel-producten-van-apartheid-blijven-belgische-en-europese-markt-overspoelen/

https://palestinasolidariteit.be/2021/07/26/naast-malafide-regimes-ook-belgische-politici-en-ondernemers-in-de-rij-voor-israelische-spionage-technologie/

https://palestinasolidariteit.be/2022/06/28/gasdeal-israel-egypte-eu-zet-licht-op-groen-voor-bezetting-en-schendingen-van-de-mensenrechten/

Ontdek meer

Geef je op voor onze nieuwsupdates
en mis niets meer !

Doe een gift

U kan een gift doen door geld te storten op

IBAN: BE64 5230 8014 8852

BIC: TRIOBEBB

Op naam van: Palestina Solidariteit vzw, Adres: Ectorsstraat 19, 3400 Landen

Met vermelding van : binnenlandse werking en/of project Palestina + naam project

Bedrag

Voor een gift van €40 geniet je een fiscaal voordeel van maar liefst €18. Het kost je dus uiteindelijk slechts €22! 

Stuur dan wel een email met de gegevens van de donor (naam, adres en geboortedatum) naar info@palestinasolidariteit.be